Historie

In 1805 wordt de bakkerij aan de Johan Bakkerstraat gekocht voor 1850 gulden en 5 stuivers door Pieter Cornelisz Ruijgh. Het begin van een prachtig familiebedrijf waar het bakkersvak steeds van vader op zoon door gegeven wordt.

In 1949 neemt 6e generatie Pieter Lieuwe de Boer het bedrijf over van zijn vader. Hij beoefent het vak nog twee jaar in de bestaande bakkerij, maar verhuist dan naar het huidige pand aan de J.W. Burgerstraat. De oude bakkerij aan de Johan Bakkerstraat is inmiddels verbouwd tot woonhuis en nog altijd in bezit van de familie de Boer. De oude rijskast en oven zijn bewaard gebleven en nog aanwezig in het pand. Een duidelijke bolling in de muur verraadt de plek van de oven.

Vanaf 1980 heeft Theo Pieter de Boer het bakkersvak 25 jaar uit mogen oefenen. Waar hij als kind is geboren en opgegroeid in de bakkerij, mag Pieter Jan de Boer het familiebedrijf vanaf 2005 als 8e generatie voortzetten.

Geheime familierecepten

Aangezien het bakkersvak altijd van vader op zoon is doorgegeven, zijn er nog veel oude familierecepten bewaard gebleven. Zo worden er nog altijd op authentieke wijze kaaksen gemaakt.

Kaaksen, ook wel scheepsbeschuit, werden vroeger vaak als proviand meegenomen op vissersschepen of op de grote vaart.

Ook Bladjes en S├╗kermantkes (bekend van de boeken van Thijs Visser!) worden nog altijd met grote regelmaat volgens familierecept gemaakt.

Wil je nog meer lezen over de historie van de familie de Boer? Lees dan hier 'de geschiedenis van Bakkerij de Boer' van Rinske Snoeij-de Boer uit P├┤llepraat.

Oude foto's

P.L. de Boer - 1964

T.P. de Boer - 1981